Szparagi to wyjątkowe warzywa o unikalnych właściwościach prozdrowotnych. I nie jest to stwierdzenie na wyrost. Te niskokaloryczne (18 kcal na 100g) warzywa składają się w ponad 90% z wody, a mimo to naukowcy wyodrębnili w nich ponad 100 substancji aktywnych, które odżywiają i wspierają organizm. Znajdziemy w nich witaminy, mikro i makroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, oksylipiny, związki fenolowe, flawonoidy, i nie tylko.
Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń.
Szparagi podobnie jak awokado, jarmuż i brukselka są szczególnie bogatym źródłem glutationu - związku o silnych właściwościach detoksykujących, który pomaga rozkładać czynniki rakotwórcze i inne szkodliwe związki, takie jak wolne rodniki. Właśnie dlatego jedzenie szparagów może pomóc chronić się przed niektórymi postaciami raka, takimi jak rak kości, piersi, jelita grubego, krtani i płuc.
Jest to jeden z najlepiej ocenianych owoców i warzyw pod względem zdolności neutralizowania niszczących komórki wolnych rodników. Jedzenie szparagów pomaga spowolnić proces starzenia i zmniejszyć stany zapalne organizmu.
Dzięki swoim właściwościom przeciwstarzeniowym szparagi wspierają mózg w walce z osłabieniem funkcji poznawczych. Podobnie jak liściaste warzywa, szparagi dostarczają kwasu foliowego, który działa na witaminę B12 - znajdującą się w rybach, drobiu, mięsie i nabiału - aby zapobiec zaburzeniom poznawczym.
Szparagi mają także więcej niż 1 gram rozpuszczalnego błonnika na filiżankę, co w połączeniu z moczopędnym działaniem asparaginy i przeciwzapalnym działaniem antyoksydantów sprawia, że mogą one pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zawarta w w szparagach witamina B6 reguluje dodatkowo ciśnienie krwi, wspomagając organizm w walce z nadciśnieniem.